De 'Mary Coat' gemaakt van een gebreide Red Stuwart ruit.

Het project dat ik heb gemaakt en met jullie deel heb ik gezien op de website van Bernina blog met het gratis patroon van een Russische ontwerpster Victoria Rakusa ofwel Viki Sews. Ik heb een ruiten stof gekozen, omdat dit een designer style geeft en waar tevens een grote uitdaging aan hangt, daar hou ik van! 

Mijn stoffen haal ik via textielstad. De prachtige gebreide 'Borg bont Red Stuwart ruit (35477-170) heeft een zachte stof en mooie creaties verdienen een mooie voeringsstof. De Venezia creme voering, ook wel de "Parel"onder de voeringstoffen genoemd is de allermooiste. Het is gemaakt van een jaspé garen, anti statisch en huidvriendelijk.  

Het patroon is te downloaden van maat 36 tot en met 48. Je hebt 2 bestanden die je moet printen, één voor de voering van de jas en één voor de jas zelf. Ook kan je een handleiding downloaden, daarin wordt statp voor stap uitgelegd hoe je de jas inelkaar stikt. De uitleg was voor mij prima te doen en zeer duidelijk.

Nadat ik het patroon heb gedownload en heb uitgeknipt, ga ik de patroondelen op de stof leggen en vastspelden. Het is hierbij belangrijk om goed naar het patroon van de stof te kijken, want ik wil graag dat de ruiten goed en juist doorlopen. Vervolgens knip ik de patroondelen ook uit de binnenvoering.  

Om een mooie vorm aan de Mary Coat te geven (o.a. de zakken, kraag, bovenrug, uiteinden van de mouwen) ga ik een versteviging aanbrengen, hiervoor heb ik een vlieseline Strijk & trek borduurfix gebruikt. Neem de patroondelen over die je wilt verstevigen en knip deze uit de vlieseline. Strijk het vervolgens op de stof. Laat de strijkijzer het werk doen en schuif hem niet heen en weer, laat hem paar tellen op de plek rusten zodat de stof zich niet gaat verplaatsen. Laat het ook even afkoelen voor ongeveer 20 minuten.

Wanneer alles is afgekoeld is het tijd om de Mary Coat inelkaar te gaan stikken. De ruitpatronen heb ik goed op elkaar gelegd en de spelden zitten verticaal, hierdoor kan ik de spelden laten zitten tijdens het stikken. Het kan zijn dat de stiknaald 'moeite' heeft om door een dikke stof heen te stikken, dit heb ik soms ook en dan draai ik handmatig aan de naaimachine de stiknaald door de stof. Ik heb de achterpant van de jas 2x uitgeknipt, zodat ik een dubbele voering heb. Wel zo warm!

 

Het lastigste vond ik toch wel om de kraag inelkaar te zettten en aan de jas te stikken, maar uiteindelijk is het gelukt. Toen was de jas al bijna af! Nu is het tijd om de voering inelkaar te stikken en in de jas te bevestigen. Ook hierbij speld ik de naalden verticaal op de stof, zodat ze spelden kunnen blijven zitten tijdens het stikken. Voor een extra detail maar ik ook een lusje aan de jas, deze heb ik eerst met de hand vastgezet en vervolgens netjes weggewerkt toen ik de binnenvoering erin ging zetten. De jas heb ik hiervoor binnenstebuiten moeten keren. De onderkant van de jas heb ik uiteindelijk met een onzichtbare steek afgewerkt. 

 

Ben je benieuwd wat ik nog meer maak? Volg mij dan op instagram! @byvanlo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2020 - 2022 its Lovaly | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel